SCHOOL VOOR ASTROLOGIE

toonaangevend in psychologische astrologie

Over Nepologen

Astrologie is waarzeggerij... zegt men...

Gerard de sterrenwichelaar voorziet het einde van een romance met evenveel serieux als kaartlegster Esther die het tegendeel voorspelt. 

Piet paragnost lokaliseert een vermiste hond in de Ardennen, terwijl Hilde de heldeziende hem ziet lopen aan zee.

Louise bereikt de overledenen met bloemensceances en Rudy roept hen met een ouijabord.

 

Elk weekend is er wel een parabeurs waar zieners en spirituele lezers naast elkaar zitten... ze trekken horoscopen, leggen kaarten en pendelen naar toekomst, liefde en gezondheid. In tijdschriften en logs vind je belachelijke koppen als "Welke partner past bij jouw horoscoop?" en "Wat brengen de sterren deze maand?". Esoterische blaadjes staan bol met advertenties van zogenaamde helderzienden, magiërs en astrologen die allemaal hetzelfde beweren. Zelfs notoire magazines kunnen het niet laten om het zoveelste mislukte experiment met een voorspellende astrologe te publiceren. Lotto spelen gebeurt tegenwoordig met de tekens van de dierenriem. En internet kan je niet opstarten zonder dat er een rubriekje over astrologie en je toekomst verschijnt. Elke boekhandel heeft tegenwoordig een afdeling esoterie waar de meest waanzinnige titels naast elkaar prijken, gaande van hoe je met geesten communiceert tot mythische beloftes over gelukkig worden in 9 stappen. Via Google kun je leren voorspellen met tarotkaarten, runen en koffiedik. Er is astrologie voor kinderen en voor zwangere vrouwen. En wil je weten hoe je vorig leven er uit zag, dan geeft karmische Astrologie wel uitleg. Met uurhoekastrologie stel je vragen over verloren voorwerpen en erfenissen en uit de reeks medische astrologie haal je wel genoeg ziektes om je een leven lang mottig te zijn.... 

 

Sommigen gaan het nog geloven ook!

Gniffelend pluizen Koen en Katrien naar raakpunten tussen Leeuw en Vissen in het groot astrologisch naslagwerk. Ze lezen over autoritaire Leeuwen en kwetsbare Vissenvrouwen. Koen verdedigt zich heftig, Katrien weent. Ze gaan uit elkaar. Koen wil nooit meer iets over astrologie horen, Katrien nooit meer iets over Leeuwmannen.

Mia is uitgeput van haar jarenlange vechtscheiding en gaat te rade bij mevrouw Aline, die het had geleerd van haar paranormale grootmoeder. Eindelijk is de koppigheid van haar ex bevestigd en haar eigen engelengeduld bewezen.

Jacques zit in de export. In het geheim bezoekt hij regelmatig mijnheer Mark, specialist in jawel: businessastrologie. Tegen zijn vriend durft hij al eens iets loslaten: "Niet dat ik er in geloof, ik leef er ook niet naar, maar die Mark heeft me toch een paar feiten voorspeld die uitgekomen zijn. Wat heb ik te verliezen, je weet maar nooit...".

Niet alleen adolescenten lezen nieuwsgierig over hún teken. Ook ouders onderstrepen driftig wat bij hun pubers past én bij hun wederhelft. Bijgelovigen tref je overal, van huisvrouw tot manager, van pater tot vrijmetselaar, niet één sociale groep of intelligentiequotiënt ontsnapt aan de verleiding van voorspellingen. Zoals Jacques, Mia en de anderen zoeken velen op de eerste plaats zwart-wit stellingen om van hun angst en onzekerheid af te komen. Ze willen data, feiten en gebeurtenissen horen om hun vermoedens te bevestigen en schuldigen aan te wijzen. Ze hopen verklaringen buiten zichzelf te vinden en de verantwoordelijken een naam te geven. Daarom geloven mensen graag, zoals ze dat al eeuwen doen, de ene in god en witte magie, de andere in Beëlzebub, waarom ook niet in sterren en planeten? Vol verwachting, soms argwanend, vaak nieuwsgierig, veelal ten einde raad, luisteren vrouwen en mannen uit alle lagen van de bevolking naar nepoloog & co. Want, je weet maar nooit...

En de nepologen? Die zoeken en vinden voor elk verdriet een boosdoener. Voor elk lastig kind, partnerbreuk of ziektebeeld is er een kwalijke energie, een doembeeld of een ongelukkige planetenstand.

 

Voorspeller en Cliënt lijden aan een chronisch gebrek aan onwetendheid

Tanja zegt dat haar vriend nogal agressief is. De reden hiervoor beweert de nepoloog, is zijn Mars in Ram. Tanja vertelt haar vriend over zijn Mars. Hij slaat haar het ziekenhuis in.

Nepoloog van dienst waarschuwt Annie dat er scheiding op komst is, want "Uranus transiteert door je zevende huis". Annie, al een tijdje verliefd op een ander, verlaat haar echtgenoot.

Rudy vindt zijn echtgenote de laatste jaren afstandelijk. De oorzaak hiervoor volgens de nepoloog, is haar progressieve Uranus in het twaalfde huis. Rudy neemt een minnares.

Zowel voorspeller als cliënt geloven dat iets daarbuiten hun leven bepaalt. Door zich te verlaten op goddelijke, duistere of planetaire machten houden nepologen en hun clientele een gigantische carrousel nep draaiend. Inzicht, vrije wil en verantwoordelijkheid verliezen hun betekenis. In de plaats komt de brede weg van de minste weerstand, waarlangs een kolonne nepologen opgesteld staat. Naargelang kunnen mensen hen op hun woord geloven en hun voorstellen opvolgen of hen als zondebok bestempelen telkens iets misloopt. Voorspellers zeggen de waarheid niet, waarzeggers zijn geen astrologen maar charlatans. Deze nepastrologen krijgen terecht het etiket sterrenwichelaar opgeplakt. In de oudheid en de middeleeuwen werden deze heerschappen vervolgd. Vandaag verbiedt onze wetgeving nog altijd elke vorm van tv-voorspelling. Dat deze wet amper wordt toegepast, heeft wellicht te maken met het feit dat nepologen overal zijn...

 

Op basis van een horoscoop jongleren met feiten, data en lotgevallen is een loopje nemen met de vrije wil

Guy: "Mijn bankier heeft me bedrogen. Wist ik veel dat hij Neptunus op de Ascendant had staan".

Bernard: "Nu je het zegt, mijn ex had diezelfde stand, ze bedroog me constant".

Popastrologen ontdoen zich van elke verantwoordelijkheid en misbruiken daarvoor schandelijk het systeem Horoscopie. Ze reduceren zichzelf tot een speelbal van hun angsten en onwetendheid. Geen wonder dat er mensen zijn die hiermee niets te maken willen hebben en gruwen van het hele santekraam aan dwaze rubriekjes en boekjes over liefde in de sterren en over zonnetekens. Ook ik vind jaarhoroscopen onzinnig en toekomstvoorspellingen belachelijk. Maar daarom de hele astrologie één oplichterij vinden? Moeten we de astrologie afdoen als onwetenschappelijk tijdverdrijf en als voer beschouwen voor goedgelovige onnozelaars? Ik denk het niet.

Net zo min als de dokter die het zoveelste kalmeermiddel voorschrijft model staat voor alle geneesheren, zijn niet alle astrologen zweverige nitwits of bollenkijkers. De weerkundige die de astrologie afbreekt zonder er ook maar kennis van genomen te hebben, mag dan wel veel over meteorologie afweten maar hij gedraagt zich alles behalve wetenschappelijk.

Daartegen is elke astroloog met een open visie, vrij van eender welk dogmatisch denken, een wetenschapper van het zuiverste gehalte.

 

Voorspellen is quatsch. Astrologie is geen geloof maar een Totaalwetenschap.

 

© SVA Eline Rootsaert. 

Get in touch

Contacteer ons

Tel 09 362 23 65
GSM 0476 374 372

Of gebruik het contactformulier

Adres

School Voor Astrologie
Muntestraat 20
9860 Scheldewindeke
Belgie